Garanti
Alla Casströms knivar har 25 års garanti. Casströms informations- och garantibevis gäller för alla knivar och följer med i kartongen med alla fastbladsknivar. Dokumentet innehåller följande information:
25 års garanti
Den här kniven är gjord av tåliga material och kommer så länge den tas väl omhand hålla under väldigt lång tid. Vi erbjuder 25 års garanti från köpedatum. Vi kommer reparera eller ersätta kniven om den går sönder, men det är viktigt att behålla kvittot som bevis på inköpet och noga följa våra underhållsinstruktioner. Läs mer om våra riktlinjer för garanti och underhåll nedan.
Vad ingår i garantin?
Casström AB lämnar garanti under 25 år från inköpsdatum mot fel under förutsättning att kniven används och underhålls enligt våra rekommendationer. Kniven får bara användas på sådant sätt som en kniv att denna typ förväntas användas för, och inte misshandlas. Garantin inkluderar inte skada som uppkommit genom att kniven använts för att kasta eller bända med, genom olycka, olämplig användning (t ex som skruvmejsel, hammare, hävstång etc.), olämplig skötsel, försummelse eller normalt slitage.
Särskild notering angående ”batoning"
S k batoning är en teknik för att hugga eller spänta trä genom att använda ett batong-stort trästycke eller en mjuk klubba för att upprepade
gånger slå på ryggen av en kraftig kniv, ett stämjärn eller en klinga för att driva verktyget genom träet, liknande användningen av en klyvkniv för
takspån. Casströmknivar går bra att använda för batoning av rent trä som är fritt från kvist, men med följande förbehåll: om knivbladet går av vid batoning så täcks detta av garantin, men om bitar av eggen lossnar (s k chipping) eller annan skada på eggen, samt skada på spetsen (sista 5mm) eller handtaget vid batoning så täcks detta INTE av garantin. Casströmknivar med flatslipning (s k full flat) täcks INTE av garantin vid batoning.
Vad ingår inte i garantin?
Problem som patina/rost, naturlig rörlighet i träet, marginell asymmetri i slipningen, handtagets form eller träets utseende ingår inte i garantin.
Om du köper en kniv med någon av dessa ofullkomligheter och känner att du inte är nöjd med kniven – var snäll och kontakta oss och i vissa fall returnera den oanvända kniven för att få den utbytt. Tillbehör till kniven t ex läderfodral, eldstål och läderremmar räknas som
förbrukningsmaterial inom denna tidsram och täcks inte av den utökade garantin.
Skötsel- och underhållsråd samt andra saker att tänka på:
- Ett kolstålsblad (inkluderar Sleipner stål) kommer över tid utveckla en mörkare nyans eller patina p g a oxidation, vilket är normalt.
- Om ett kolstålsblad blir blött eller används i fuktig eller salt miljö så kommer det rosta. Detta kan även hända när du skär frukt eller matvaror som innehåller syra. Vi rekommendera därför att man torkar bladet rent och låter det torka efter användning.
- Skydda stålet (inklusive den synliga delen av tången) med olivolja, mineralolja eller vax, och förvara bladet separat från läderfodralet när du inte använder det eftersom lädret behöver torka ut.
- Rengör aldrig din Casströmkniv i en diskmaskin, oavsett bladets ståltyp och/eller handtagsmaterial.
- För bryning rekommenderas platta bryningsmetoder t ex diamantbryne, japanska vattenstenar eller vanliga traditionella oljestenar.
- Om skandinavisk slipning ska brynas på fri hand görs detta bäst med stenar (naturliga eller sammansatta), keramer eller diamantsystem som är platta så att eggens längd och bredd kan placeras platt på slipytan och säkerställa att slipvinkeln bibehålls.
- På knivar med skandinavisk slipning kan en sekundär mikroegg läggas till för att öka hållbarheten. En en vinkel på 20-25 grader per sida (40-50 grader totalt) rekommenderas om kniven skall användas mycket för vedklyvning eller andra påfrestande uppgifter, speciellt i kallt vinterklimat.
- På en flatslipad kniv rekommenderar vi att slipa den sekundära slipfasen med en vinkel på 15-20 grader per sida (30-40 grader totalt) med valfri teknik som bibehåller en fast vinkel. Att strigla eggen med läder fungerar för alla sliptekniker.
- En del rörlighet i träet är normalt och kan förväntas över tid. Olja in skaftet några gånger per år med kokt linolja eller annan passande olja, exempelvis Danish oil eller Ronseal Finishing Oil.
- Första året rekommenderar vi att skaftet oljas in mer regelbundet t ex en gång per månad eller efter varje utetur. Om skaftet blir blött och börjar röra på sig kan det uppkomma glipor mellan skaft och blad. Dessa glipor kan tätas med exempelvis bivax eller epoxylim/spackel.
- Standardprodukter för läderskötsel ska inte användas, speciellt de som är tänkta att göra lädret mjukare som fett eller kängskosmorning. Detta förstör i de flesta fall fodralets styvhet som ska skydda kniven och dess användare. Vi rekommenderar Casström Lapland Leather Wax för att skydda lädret och öka dess livslängd.
Vi hoppas att du kommer trivas med din Casströmkniv, och må den ge dig många år av tillfredställande användning. Lägg råden här ovan på minnet så att du aldrig behöver erinra dig det gamla nordiska ordspråket: En knivlös man är en livlös man!